Implantat
Implantat – den bästa tekniken för att ersätta förlorade tänder
Implantat är idag den bästa och än så länge tyvärr också den dyraste tekniken för att skapa nya, konstgjorda tänder. Om du har förlorat flera eller alla tänder kan implantatet också användas för att fästa andra typer av tandersättningar.
Att ersätta tänder med implantat är en ganska lång process, men när de väl är på plats fungerar de som riktiga tänder. Titanets unika egenskap att växa samman med käkbenet gör implantatmetoden möjlig.
Hur går det till?
Behandlingen innebär att en skruv av titan opereras in i käkbenet, på den fästs sedan de nya konstgjorda tänderna. Skruvarna kallas fixturer och fungerar som fasta stöd i käken. Till skruvarna ansluts små rör eller pelare, så kallade distanser, som sticker upp ur tandköttet. På dessa pelare fäster man den nya konstgjorda tanden eller raden med nya tänder.
Behandlingen börjar med ett par undersökningar för att avgöra om en implantatoperation är en möjlig och bra lösning. När vi är säkra på att det kommer att fungera bra får du träffa en käkkirurg som fäster titanskruvar i tandbenet. Under operationen är du lokalbedövad och får vanligtvis åka hem samma dag.
Läkningstiden är 3-6 månader och i början är det viktigt att bara äta lättuggad mat för att inte belasta implantaten för hårt. Under läkningstiden behöver du inte vara tandlös. Drygt en vecka efter operationen kan du använda din gamla protes som formas så att den passar.
När titanskruvarna läkt in i käkbenet fästs pelarna som de nya tänderna ska fästas vid. Det är ett litet ingrepp som läker på någon vecka, det är viktigt att hålla rent kring såret för att läkningen ska bli riktigt bra.
Sista steget på vägen mot nya tänder är att framställa själva tänderna och sätta fast dem på implantaten. Utifrån ett avtryck som tagits av dina käkar tillverkar en tandtekniker dina nya tänder. Efter några justeringar brukar det bli färdigt på 2-4 veckor.
Tänk på att…
Med implantat är det viktigare än någonsin att sköta munhygienen ordentligt. Annars finns det risk för infektioner. Det är också viktigt att du går på regelbundna kontroller.